Πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα; Οδηγός σίτισης για βέλτιστη υγεία!

 Δεν είναι λίγοι οι γατογονείς που λατρεύουν τις μεγαλόσωμες, παχουλές γατούλες – κι εμείς μαζί τους!

 Ίσως είναι επειδή φαίνονται πιο στοργικές και τρυφερές, όταν δηλαδή έχουν διάθεση να δεχτούν τα φιλιά και τα χάδια τους ή επειδή είναι μπαμπάτσικες και αφρατούλες, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τις ζουλάμε.

 Όσο γλυκούλες κι αν φαίνονται όμως, το υπερβολικό βάρος δεν είναι ποτέ καλό για την υγεία της γάτας, μιας και μειώνει το προσδόκιμο ζωής της και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει αρθρίτιδα, διαβήτη ή άλλες επικίνδυνες ασθένειες.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πως ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στη μαλλιαρή φιλενάδα σας πως την αγαπάτε είναι με το να διατηρείτε το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα.

 Για να τα καταφέρετε, θα πρέπει να τηρείτε προσεκτικά τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

 Εκείνος ή εκείνη είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το σωματικό βάρος που πρέπει να έχει το κατοικίδιό σας, το πόσο πρέπει να τρώει η γάτα σας, στειρωμένη ή μη, τι πρέπει να τρώνε οι γάτες, αλλά και το κατάλληλο πρόγραμμα σωματικής άσκησης που πρέπει να ακολουθεί.

 Προσέξτε όμως. Πριν ξεκινήσετε να της κάνετε δίαιτα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, όσο σοβαρό – ή μη – κι αν είναι.

 Πόσο πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου;

 Το πόσα γραμμάρια ξηράς τροφής ή κονσέρβας πρέπει να τρώει μια γάτα εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Ηλικία: Τα γατάκια απαιτούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες από τις ενήλικες και ηλικιωμένες γάτες.
  • Μέγεθος: Οι γάτες διαφέρουν σε μέγεθος. Για παράδειγμα, οι Μέιν Κουν, που θεωρούνται μεγαλόσωμες, θα πρέπει να τρώνε πιο πολύ από τις γάτες Σιάμ.
  • Επίπεδα δραστηριότητας: Γάτες οι οποίες προτιμούν το άραγμα από τη γυμναστική εννοείται πως καίνε λιγότερες θερμίδες, επομένως, χρειάζονται λιγότερο φαγητό. Αυτό όμως εξαρτάται και από το μεταβολισμό τους.
  • Μέσα ή έξω από το σπίτι: Συνήθως, γάτες που ζουν έξω από το σπίτι κινούνται περισσότερο, άρα καίνε πιο πολλές θερμίδες.
  • Φυσική κατάσταση: Εάν είναι παχύσαρκες, θα πρέπει να τρώνε και λιγότερο.
  • Κατάσταση της υγείας: Ορισμένες ασθένειες αλλάζουν τον τύπο και την ποσότητα των πρωτεϊνών που χρειάζεται ένα γατάκι, ενώ άλλες επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.
  • Αναπαραγωγική ηλικία: Εάν έχετε μια εγκυμονούσα ή θηλάζουσα γατούλα, τότε θα πρέπει να καλύπτετε τις διατροφικές ανάγκες της. Αν όμως η γάτα είναι στειρωμένη, τότε θα πρέπει να περιορίσετε λιγάκι τις θερμίδες που προσλαμβάνει ημερησίως. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και το να επιλέξετε την κατάλληλη τροφή για στειρωμένες γάτες, η οποία της προσφέρει λιγότερες θερμίδες ημερησίως.

 Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε πως κάθε γάτα είναι διαφορετική και έχει τις δικές της ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

 Σας συμβουλεύουμε να μην έχετε σαν πιστό οδηγό διατροφής την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων, για το λόγο του ότι οι σχετικές οδηγίες είναι γενικές και πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εκάστοτε γάτας.

 Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να μετράτε την ποσότητα του φαγητού της με μια ειδική μεζούρα. Ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρό σας – είπαμε, εκείνος ξέρει καλύτερα!

 Κι αν δεν είστε σίγουροι, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική ζυγαριά. Είναι η μόνη που δε μπορεί να πει ψέματα, οπότε σας δίνει τις σωστές μετρήσεις κάθε φορά.

 Πρόκειται για έναν έγκυρο και ασφαλή τρόπο, ώστε να μετράτε το πόσο πρέπει να τρώει η γάτα σας. Έτσι, την κρατάτε μακριά από τον κίνδυνο της παχυσαρκίας ή του υποσιτισμού και προασπίζετε την υγεία της.

 Βέβαια, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι πολλά αντιπαρασιτικά προϊόντα βασίζονται στο βάρος του κάθε ζωντανού ή, τουλάχιστον, η χορήγηση των δόσεών τους συνδέεται άμεσα με αυτό.

 Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου;

 Πολλά έχουν διατυπωθεί για το πόσο συχνά πρέπει να τρώει μια γάτα και η απάντηση είναι πως κάθε κατοικίδιο είναι διαφορετικό.

 Ορισμένες ψιψίνες μας φέρνουν στο νου τις αγελάδες, αφού τρώνε μέρα νύχτα ασταμάτητα, ενώ άλλες θέλουν να απολαμβάνουν το φαγητό τους συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα.

 Δεν έχει σημασία αν δίνετε στη δική σας τα γεύματά της διάσπαρτα μέσα στην ημέρα ή επιλέγετε κάποια μέθοδο ελεύθερου ταΐσματος. Θα πρέπει μόνο να είστε σίγουροι πως δεν της δίνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχει πραγματικά ανάγκη.

 Βέβαια, αυτό δε σας δίνει το ελεύθερο να γεμίζετε το μπολάκι της κάθε φορά που το βλέπετε άδειο. Το μόνο που καταφέρνετε με αυτόν τον τρόπο είναι να την ωθείτε προς την παχυσαρκία.

 Ο χρυσός κανόνας των 2

 Μόλις το στομαχάκι της γάτας γεμίσει με φαγητό χρειάζεται μερικές ώρες για να αδειάσει πάλι, μιας και η διαδικασία της πέψης διαρκεί περίπου 8 με 10 ώρες.

 Καθώς η πέψη ολοκληρώνεται, ο εγκέφαλός της αρχίζει να της στέλνει σήματα πως είναι η ώρα να φάει κάτι. Γι’ αυτό, άλλωστε, συνιστούμε να της προσφέρετε τουλάχιστον 2 ημερήσια γεύματα.

 Πέρα από το ότι δεν είναι σωστό να την έχετε νηστική για περισσότερες από 12 ώρες, δεν είναι και υγιεινό.

 Το στομάχι της, βλέπετε, αρχίζει να παράγει περισσότερα οξέα όσο είναι άδειο. Αυτό μπορεί να της προκαλέσει ναυτία ή εμετό και τρομερή δυσφορία.

 Όποιο πρόγραμμα κι αν ταιριάζει σε εσάς και τη γάτα σας, ακολουθήστε το! Είναι κι εκείνη ένα ζωάκι που αγαπάει τη συνήθεια, οπότε καλό είναι να μην τη διαταράσσετε, αν συντρέχει κτηνιατρικός λόγος.

 Γενικές οδηγίες για τη διατροφή της γάτας:

  • Μία εγκυμονούσα γατούλα ή μία θηλάζουσα μαμά, καλό είναι να έχει πρόσβαση σε φαγητό όλη την ημέρα και τη νύχτα.
  • Ένα γατάκι, που βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης, θα πρέπει να έχει διαρκώς πρόσβαση σε ειδικά σχεδιασμένο φαγητό, μέχρι και τον 6ο μήνα της ζωής του.
  • Μόλις ξεπεράσει τον 6ο μήνα και, μέχρι να φτάσει τον 1ο χρόνο, καλό είναι να τρώει τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
  • Κατά την ενηλικίωση, η γατούλα σας μπορεί να τρώει 2 φορές την ημέρα, αν όχι μία και μοναδική – εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της.
  • Μόλις περάσει τον 7ο χρόνο της ζωής της, θεωρείται ηλικιωμένη. Συνεχίζετε με 2 ημερήσια γεύματα, εκτός κι αν η υγεία της απαιτεί κάτι άλλο.

 Κάποιες γάτες είναι ικανές να σας τρελάνουν, αν περιορίσετε τις μερίδες του φαγητού τους. Κάνουν σα να πεινάνε όλη την ώρα, αλλά θα πρέπει να κρατήσετε χαρακτήρα και να μην υποκύψετε στους εκβιασμούς τους!

 Ξεκινήστε, μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα, περίπου μισό ή 1 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γεύμα. Έτσι, η τροφαντή ψιψίνα σας θα καταναλώνει περίπου 15 με 30 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα.

 Ακολουθήστε αυτήν τη μέθοδο για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν προχωρήσετε σε περισσότερες μειώσεις των γευμάτων της, ανάλογα και με τις σχετικές οδηγίες που σας δίνει ο κτηνίατρος.

 Κι αν δεν σας πάει η καρδιά να της δίνετε λιγότερο φαγητό, τότε πρέπει να το ρίξετε στη γυμναστική.

 Δοκιμάστε να την ενθαρρύνετε να κινείται μέσα στο σπίτι, να παίζει με τα παιχνίδια της ή να τη βγάζετε βόλτα στη γειτονιά – ό,τι της ταιριάζει, αρκεί να ξεκουνηθεί λιγάκι!

 Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάτε πως η διατήρηση ενός σταθερού και φυσιολογικού βάρους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Γι’ αυτό, μην πιέζετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

 Αλήθεια, η δική σας γατούλα έχει κάνει ποτέ δίαιτα; Άντεξε; Τώρα, πώς την κρατάτε σε φόρμα; Για πείτε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *