Για να μπούμε κατευθείαν στο σημερινό μας θέμα, μία μεγάλη συστάδα από τρίχες που έχουν καταναλωθεί μπορεί να μπλοκάρει τον εντερικό σωλήνα μιας γάτας και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι γατογονείς οφείλουν να παίρνουν το φαινόμενο της τριχόμπαλας πολύ σοβαρά και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όταν αυτό παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια τους ή όταν η γάτα εμφανίζει περίεργα συμπτώματα από τις τριχόμπαλες.
Τι συμβαίνει με τις τριχόμπαλες της γάτας;
Αν έχετε κι εσείς την τύχη να συμβιώνετε με μια γατούλα, τότε μάλλον γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει.
Κάθε λίγο και λιγάκι, η – κατά τα άλλα – κομψή γατούλα σας θα κάνει κάτι που είναι τουλάχιστον αηδιαστικό, αν όχι ανησυχητικό.
Μπορεί να τη δείτε να ξυπνάει από έναν όμορφο, μεσημεριανό υπνάκο και να τεντώνεται. Ξαφνικά, ίσως σηκωθεί στα πίσω ποδαράκια της, αρχίσει να βήχει και γενικότερα φαίνεται σαν να προσπαθεί να κάνει εμετό.
Το φαινόμενο όλων αυτών είναι ένα πράγμα που μοιάζει με υγρή τούφα και κείτεται στο έδαφος μπροστά της.
Στην πραγματικότητα, αυτό που μόλις ξεφορτώθηκε το ζωάκι σας στο δάπεδο της κουζίνας ή ακόμα χειρότερα στη μέση του πολύτιμου περσικού χαλιού σας είναι ένα τριχοβεζωάριο, δηλαδή μια τριχόμπαλα.
Κι ενώ το όνομά του μπορεί να σας παραπέμπει σε κάτι το σφαιρικό, η πραγματικότητα διαφέρει αισθητά από αυτό.
Μια κλασική τριχόμπαλα έχει ένα μακρόστενο, κυλινδρικό σχήμα. Μοιάζει περισσότερο με τσιγάρο ή ένα μικρό λουκάνικο, παρά με μπάλα.
Το χαρακτηριστικό αυτό σχήμα προκύπτει από το στενό σωλήνα τροφής, δηλαδή τον οισοφάγο. Εκεί πέρα είναι που αναπτύσσεται η λεγόμενη τριχόμπαλα ή έστω από εκεί είναι που ξεκινάει το ταξίδι της για τον έξω κόσμο.
Παρόλα αυτά, το τριχοβεζωάριο μπορεί να κολλήσει σε κάποιο σημείο και να παραμείνει στο στομάχι της σαν ένα στρογγυλό πράγμα. Τότε, είναι που θα δείτε πως η γάτα σας δε βγάζει πια τριχόμπαλες όπως πριν.
Σε γενικές γραμμές, οι τριχόμπαλες της γάτας διαφέρουν σε μέγεθος. Συνήθως φθάνουν περίπου τα τρία εκατοστά, αλλά δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι και τα δώδεκα εκατοστά σε μήκος και τα δύο σε πάχος.
Τα χρώματά τους καθορίζονται από τον τύπο του τριχώματος της μαλλιαρής φιλενάδας σας, αν και σκουραίνουν με βάση τον τύπο της τροφής που καταναλώνει σε καθημερινή βάση.
Κι αν αναρωτιέστε για την οσμή τους, δε μυρίζουν σίγουρα λεβάντα ή τριαντάφυλλο. Έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά, αλλά όχι εξαιρετικά δυσάρεστη.
Γατοϊστορίες: Ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες;
Ο κίνδυνος που φέρουν οι τριχόμπαλες της γάτας
Οι μπάλες τριχών δεν αποτελούν παρά το δυσάρεστο υποπροϊόν μιας κανονικής συνήθειας, που αφορά όλες τις γάτες εκεί έξω.
Καθώς η λατρεμένη σας γατούλα καλλωπίζεται και γλείφει με τις ώρες το τρίχωμά της, είναι φυσικό κι επόμενο να καταπίνει πολλές τρίχες. Η γλωσσίτσα της είναι εκείνη που τις ωθεί κάτω από το λαιμό και κατευθείαν στο στομάχι της.
Το πρόβλημα είναι πως το κύριο δομικό συστατικό των τριχών, δηλαδή η κερατίνη, είναι εξαιρετικά δύσπεπτη για τις γάτες.
Κι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τριχών περνάει ομαλά από την πεπτική οδό των ζώων και απομακρύνεται φυσιολογικά με τα κόπρανα, δεν το καταφέρνουν όλες οι τρίχες. Κάποιες παραμένουν και συσσωρεύονται στο στομάχι.
Σε κάθε περίπτωση, μην ανησυχήσετε αν δείτε ότι το κατοικίδιό σας αποβάλλει κατά αυτόν τον τρόπο μία ή δύο τριχόμπαλες κάθε εβδομάδα. Αν όμως είναι μεγάλες σε μέγεθος και η γάτα δε βγάζει τις τριχόμπαλες με φυσιολογικό τρόπο, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία της.
Εξίσου απειλητική για την υγεία της γάτας είναι και μια τριχόμπαλα που ναι μεν καταφέρνει να περάσει στο λεπτό έντερο, αλλά παγιδεύεται εκεί μέσα. Εάν δεν αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή της.
Σε γενικές γραμμές, μια γατούλα που είναι ληθαργική, αρνείται να φάει για περισσότερο από 1-2 ημέρες και προσπαθεί μάταια να κάνει εμετό ή αφήνει παντού τα υπολείμματά της, δίχως νόημα, χρειάζεται βοήθεια.
Ακόμα περισσότερο, και για να το πούμε λιγάκι διαφορετικά, αν δείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα να εμφανίζονται στη γάτα σας, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Πρέπει να τη δει εδώ και τώρα!
Βέβαια, είναι αρκετά πιθανό όλα αυτά να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με κάποια τριχόμπαλα ή άλλα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού της γάτας σας.
Μπορεί να είναι απλώς ενδείξεις ενός άλλου γαστρεντερικού προβλήματος ή ενός αναπνευστικού ζητήματος, όπως είναι το άσθμα.
Όπως και να’ χει, ως σοβαροί και υπεύθυνοι κηδεμόνες, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας, ειδικά στην περίπτωση του άσθματος, διότι αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για την τετράποδη φίλη σας!
Εκείνος ή εκείνη με τη σειρά του θα προβεί στη φυσική εξέταση της λατρεμένης σας ψιψίνας. Μπορεί να επιχειρήσει λήψη αίματος, ακτινογραφίες ή ακόμα και υπέρηχο.
Την ίδια στιγμή, θα σας κάνει ερωτήσεις για να μάθει όλα όσα χρειάζεται και να λάβει ένα πλήρες ιστορικό για την ευρύτερη κατάσταση της υγείας της.
Εάν η διάγνωση του γιατρού δείξει κάποιο εμπόδιο στο γαστρεντερικό σωλήνα, τότε μάλλον θα χρειαστεί να το αφαιρέσει. Η πιο ακραία, αλλά αποτελεσματική μέθοδος που επιλέγεται είναι η χειρουργική επέμβαση.
Το πιθανότερο όμως είναι πως θα σας χορηγήσει μια ειδική θεραπεία. Σκοπός αυτής θα είναι η προστασία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος της γάτας, αλλά και της φυσικής απομάκρυνσης του περιττού τριχώματος.
Προσέξτε όμως! Ποτέ, μα ποτέ δε θα πρέπει να δώσετε οι ίδιοι κάποιου είδους υπόθετο στο κατοικίδιό σας για να απομακρύνετε μια επίμονη τριχόμπαλα. Αυτή είναι δουλειά του θεράποντα ιατρού σας.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα διάφορα είδη διατροφής που θα βρείτε στο εμπόριο, για το χάπι ή την πάστα για τριχόμπαλες, με σκοπό να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε παρόμοια σκηνικά. Γι’ αυτό, αποφύγετέ τα, χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου.
Μπορεί οι τριχόμπαλες της γάτας να είναι το φυσιολογικό επακόλουθο του καθημερινού καλλωπισμού της, ωστόσο, αν δεν απομακρυνθούν από το γαστρεντερικό της σύστημα, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία της.
Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό το ζήτημα, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές για τριχόμπαλες, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους και στην αποτροπή εμφάνισή τους στο μέλλον, χωρίς να βλάψουν τη «μαλλιαρή» σας φίλη.
Πείτε μας τις εντυπώσεις σας για το φαινόμενο της τριχόμπαλας! Πώς το αντιμετωπίζετε κάθε φορά;