Οίστρος γάτας: Τα στάδια & οι αλλαγές στη συμπεριφορά της!

 Κατά μέσο όρο, μια θηλυκή γάτα βρίσκεται σε οίστρο για τέσσερις έως επτά ημέρες. Ωστόσο, η περίοδος του οίστρου μπορεί να διαρκέσει από μόλις δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες.

 Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία ονομάζονται «βασίλισσες», στα αγγλικά θα τις βρείτε με τον όρο «queens».

 Από εκεί και πέρα, οι γάτες είναι πολυοιστρικές, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε οίστρο πολλές φορές μέσα στο χρόνο, μέχρι να ζευγαρώσουν.

 Τα στάδια του οίστρου στις γάτες

 Προοίστρος: Κατά τη διάρκεια του προοίστρου, η γάτα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να προσελκύει μη στειρωμένους αρσενικούς γάτους, αλλά δεν είναι ακόμη δεκτική στο ζευγάρωμα.

 Ο προοίστρος διαρκεί συνήθως μία ή δύο ημέρες. Οι γάτες που βρίσκονται σε προοίστρο συνήθως δεν παρουσιάζουν εξωτερικά σημάδια.

 Οίστρος: Στη συνέχεια, η ψιψίνα εισέρχεται στον οίστρο. Για περίπου μία εβδομάδα, θα προσελκύει τα αρσενικά και είναι δεκτική στο ζευγάρωμα.

 Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μπορεί να φωνάζει δυνατά, να κυλιέται, να τρίβεται πάνω σε πράγματα και να ανασηκώνει το πίσω άκρο της.

 Μπορεί επίσης να έχει μειωμένη όρεξη. Εάν ζευγαρώσει κατά τη διάρκεια του οίστρου, θα προκληθεί ωορρηξία. Η πράξη του ζευγαρώματος διεγείρει την παραγωγή ορμονών, που πυροδοτεί την ωορρηξία.

 Οι συγκεκριμένες γάτες συνήθως χρειάζεται να ζευγαρώσουν περίπου τέσσερις έως έξι φορές κατά τη διάρκεια του οίστρου για να μείνουν έγκυες. Μια γάτα μπορεί να ζευγαρώσει με πολλά αρσενικά ενώ βρίσκεται σε οίστρο και να γεννήσει από μία γέννα γατάκια που έχουν διαφορετικούς πατέρες.

 Διοίστρος: Μόλις η ψιψίνα μείνει έγκυος, εισέρχεται στη φάση του διοίστρου. Σε αυτή τη φάση, παράγεται η προγεστερόνη και τα ωοκύτταρα του ζώου γίνονται έμβρυα. Αυτά με τη σειρά τους εμφυτεύονται στη μήτρα δώδεκα με δεκατρείς ημέρες μετά το ζευγάρωμα.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν όλα τα έμβρυα. Περίπου το 84% αυτών καταφέρνει να εμφυτευθεί με επιτυχία στη μήτρα της γάτας.

 Ενδιάμεσος οίστρος/ Interestrus: Εάν η γάτα δε ζευγαρώσει ή δε μείνει έγκυος κατά τη διάρκεια του οίστρου, θα προχωρήσει στο στάδιο «interestrus», μια περίοδο που παρεμβάλλεται μεταξύ των οίστρων. Τα επίπεδα οιστρογόνων της πέφτουν και δεν εμφανίζει συγκεκριμένα σημάδια.

 Μετά από περίπου δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες, θα ξαναβρεθεί σε οίστρο. Ο κύκλος του προοίστρου, του οίστρου, του διοίστρου και της ενδιάμεσης φάσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος ή έως ότου το κατοικίδιό σας μείνει έγκυος.

 Anestrus: Αυτή είναι η αναπαραγωγική περίοδος αδράνειας του αιλουροειδούς. Οι αναπαραγωγικές ορμόνες του ζώου δεν είναι ενεργές και υπάρχει απουσία δραστηριότητας του κύκλου του οίστρου. Στις άγριες και αδέσποτες γάτες, οι κύκλοι του οίστρου συμβαίνουν εποχιακά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

 Αυτό συμβαίνει επειδή η παραγωγή ορμονών διεγείρεται από το φως των μεγαλύτερων ημερών. Όταν οι μέρες είναι μικρότερες (ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο), η διέγερση που προκαλεί τον οίστρο είναι μικρότερη.

 Οι δεσποζόμενες γάτες εκτίθενται σε μεγάλες περιόδους τεχνητού φωτός και επομένως μπορεί να συνεχίσουν να περνούν από κύκλους οίστρου όλο το χρόνο.

 Πότε θα βρεθεί η γάτα μου σε οίστρο;

 Οι θηλυκές γάτες που δεν έχουν στειρωθεί μπορεί να έχουν τον πρώτο τους κύκλο οίστρου σε ηλικία μόλις τεσσάρων μηνών, αν και τις περισσότερες γάτες η μέση ηλικία είναι πέντε έως εννέα μήνες.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, αν δεν θέλετε την εγκυμοσύνη της γάτας σας, θα πρέπει να τη στειρώσετε όποτε ο κτηνίατρός σας κρίνει ότι είναι ασφαλές. Αυτό συνήθως συμβαίνει στην ηλικία των έξι έως δώδεκα εβδομάδων.

 Οι λόγοι για την πρόληψη των οιστρικών κύκλων στις γάτες

 Μόλις το γατάκι σας βρεθεί στον πρώτο οιστρικό κύκλο, θα μπορέσει να μείνει έγκυος. Οι ορμόνες στο σύστημά της την κάνουν να θέλει να βρει σύντροφο.

 Πιθανότατα θα φωνάζει με τρόπο που ακούγεται σαν μια κραυγή αγωνίας. Μπορεί να κυλιέται στο έδαφος και να τρίβεται σε ό,τι βλέπει.

 Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι σε αυτή τη φάση, η γάτα σας θέλει να βγει έξω από το σπίτι, σας αναζητώντας σύντροφο.

 Όχι μόνο είναι επικίνδυνο για αυτή να βρίσκεται έξω, όπου μπορεί να χαθεί ή να τραυματιστεί, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μείνει έγκυος σε πολύ νεαρή ηλικία.

 Το σώμα της, βλέπετε, δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, επομένως, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για εκείνη, όσο και για τα γατάκια.

 Εάν η γάτα σας δε βγαίνει από το σπίτι για να ζευγαρώσει κατά τον πρώτο κύκλο του οίστρου, θα συνεχίσει να περνά έναν οιστρικό κύκλο κάθε λίγες εβδομάδες, μέχρι να μείνει έγκυος ή να στειρωθεί. Αυτό μπορεί να την κάνει να φαίνεται ότι είναι μονίμως σε οίστρο.

 Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό και βλαβερό για την υγεία της. Μπορεί να χάσει βάρος, να αρχίσει να περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό της ακόμα και να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς.

 Εάν επιτρέψετε στη γάτα σας να μείνει έγκυος, χωρίς να σκοπεύετε να φροντίσετε τα μωρά που θα γεννηθούν, προσθέτετε ένα ακόμα φορτίο στο παγκόσμιο πρόβλημα υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

 Δυστυχώς, υπάρχουν αμέτρητες γάτες και γατάκια που περιμένουν σε καταφύγια ζώων, μέχρι να βρεθεί ένα σπίτι για αυτές.

 Ακόμα κι αν βρείτε μια οικογένεια για τα γατάκια της γούνινης φίλης σας, καλό θα ήταν να σκεφτείτε ότι τα αυτά τα γατάκια παίρνουν τη θέση κάποιου αδέσποτου ζώου, που μπορεί να βρίσκεται για χρόνια μόνο του στο καταφύγιο, με ελάχιστες πιθανότητες να βρει την παντοτινή του οικογένεια.

 Αν είστε για πρώτη φορά κηδεμόνας γάτας και ανησυχείτε για την αλλαγή στη συμπεριφορά της, παρατηρείστε την προσεκτικά, γιατί η μικρή μπορεί απλώς να βρίσκεται σε φάση οίστρου.

 Δίνοντάς της λίγη περισσότερη φροντίδα αυτό το διάστημα και σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας, θα κάνετε την καθημερινότητά της πιο άνετη και εύκολη, μέχρι να διανύσει επιτυχώς τις «μέρες» της!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *