Εάν η γατούλα σας έχει εμφανίσει διάρροια τώρα τελευταία, καλείστε να δράσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Σε μια πρώτη φάση, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε το λόγο που συμβαίνει, για να μπορέσετε να ανακουφίσετε την δυσφορία που νιώθει.
Αρχικά, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα εξετάσει το ζωάκι σας και θα πάρει ένα δείγμα από τα κόπρανά του.
Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη διάρροια της γάτας και είναι βέβαιο πως ο γιατρός θα χρειαστεί να τους αποκλείσει όλους για να καταλήξει σε έναν και μοναδικό.
Μην στέκεστε απλώς και τον κοιτάτε. Βοηθήστε τον. Απαντάτε σε όσες ερωτήσεις έχει να σας κάνει σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες και το ζήτημα της τουαλέτας της γάτας σας.
Η διάρροια είναι φυσιολογική;
Η σύντομη και απλουστευμένη απάντηση είναι πως όχι, η διάροια δεν είναι φυσιολογική, όχι μόνο για τις γάτες, αλλά για κανένα άλλο ζωντανό.
Σε γενικές γραμμές, η μαλλιαρή φιλενάδα σας θα πρέπει να κάνει τις ακαθαρσίες τις 1-2 φορές την ημέρα και, μάλιστα, τα κόπρανά της πρέπει να έχουν μακρόστενο σχήμα.
Οποιαδήποτε απότομη ή ξαφνική αλλαγή κατά την αφόδευση της γάτας σας, θα πρέπει να σας ανησυχήσει, γιατί πολύ απλά δεν είναι κανονική.
Η διάρροια μπορεί να έχει τη μορφή μαλακών, αλλά σχηματισμένων κοπράνων, εντελώς υδαρών κενώσεων ή να είναι κάτι στο ενδιάμεσο.
Κι ενώ μια απλή γαστρεντερική ενόχληση από κάποια αλλαγή στη διατροφή της δεν είναι κάτι το σοβαρό, οποιαδήποτε υπερβολή στην ένταση ή τη συχνότητα εμφάνισης της διάρροιας θα πρέπει να σας θορυβήσει εξίσου.
Τι θεωρείται φυσιολογικό για τη δική σας γατούλα;
Κάθε γατούλα είναι διαφορετική και έχει τις δικές της ανάγκες και συνήθειες. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που γνωρίζει – ή θα έπρεπε να το κάνει – τις καθημερινές της συνήθειες , τότε αυτός είναι ο εκάστοτε κηδεμόνας της.
Παρακολουθώντας την σε καθημερινή βάση, μάλλον είστε σε φάση που ξέρετε πάνω κάτω τι είναι φυσιολογικό για την υγεία της γάτας σας. Τουλάχιστον θα έπρεπε, αν θέλετε να την κρατάτε υγιή.
Είναι ο μόνος σίγουρος και ασφαλής τρόπος για να γνωρίζετε πότε κάτι δεν πηγαίνει πράγματι καλά και να απευθύνεστε σε κάποιον ειδικό, πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.
Γι’ αυτόν το λόγο, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την τουαλέτα της γάτας. Μια καλή στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι όταν καθαρίζετε την άμμο της μία με δύο φορές την ημέρα και την αντικαθιστάτε με καινούρια.
Γατοϊστορίες: Γιατί η γάτα σε ακουμπάει με τον πισινό της άραγε;
Τι πρέπει να γνωρίζει ο κτηνίατρος για τη διάρροια της γάτας;
Είναι φυσικό κι επόμενο ο κτηνίατρος να θέλει να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα και τα αίτια της διάρροιας της γάτας. Διαφορετικά, δε μπορεί να προτείνει έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να είστε όσο πιο επεξηγηματικοί γίνεται κατά την περιγραφή που του δίνετε για το χρώμα, τη συχνότητα και τη μυρωδιά των κοπράνων της γάτας σας.
Εάν έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε μία φωτογραφία, ακόμα καλύτερα. Ούτως ή άλλως, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.
Ο ίδιος εξάλλου θα θέλει να ξέρει αν η γάτα σας έχει περισσότερες κενώσεις τώρα τελευταία ή αν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ποσότητα και το μέγεθος των κοπράνων της.
Επίσης, αν προσέξετε ότι τη γάτα σας δυσκολεύεται κατά την εκκένωση και τα κόπρανά της έχουν αίμα ή βλέννα, θα πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε. Εδώ δε χωράνε ντροπές.
Όταν πάλι έρθει η στιγμή να καλέσετε το γιατρό σας, ρωτήστε τον αν χρειάζεται να του πάτε ένα δείγμα από τα κόπρανά της. Ενημερωθείτε για τις συνθήκες διαφύλαξης και διατήρησής τους μέχρι να πάτε εκεί.
Όλα τα παραπάνω είναι ενέργειες που λύνουν τα χέρια του προσωπικού κάθε φορά που επισκέπτεσθε μια κτηνιατρική κλινική.
Πιθανές αιτίες της διάρροιας
Υπάρχουν διάφορα παράσιτα σε μορφή σκουληκιών που έχουν την τάση να προκαλούν διάρροια στις γάτες.
Ανεξάρτητα από το αν η γάτα ζει μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό, είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί από ενοχλητικά παράσιτα σε κάποια φάση της ζωής της ή ακόμα και να τα έχει από μικρή.
Αν, πάλι, της επιτρέπετε απλώς την πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να δίνετε κι εσείς βάση στην προσωπική της υγιεινή και να τη βοηθάτε να καθαρίζεται κάθε φορά που επιστρέφει σπίτι.
Η ασκαρίδα είναι ένα κοινό παράσιτο που προσβάλλει νεαρά γατάκια που δεν έχουν απογαλακτιστεί ακόμη. Αυτά τα παράσιτα περνούν στον οργανισμό τους μέσω του μητρικού γάλακτος και προκαλούν νόσηση.
Την ίδια στιγμή, άλλοι πιθανοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν στη γάτα διάρροια είναι – μεταξύ άλλων – οι βακτηριακές μολύνσεις, η μόλυνση από Giardia, οι αλλεργίες, η δυσανεξία σε συγκεκριμένα τρόφιμα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η έλλειψη συγκεκριμένων ενζύμων στο πεπτικό της σύστημα.
Όπως κι αν έχει, πάρτε τα μέτρα σας. Καθαρίζετε τακτικά και με μεγάλη προσοχή όλα τα προσωπικά αντικείμενα της γάτας σας. Επίσης, ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα που αγοράζετε και μένετε πιστοί στις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
Όταν φέρνετε το γατάκι σας σε επαφή με άλλα ζώα, έχετε το νου σας. Καλό είναι να ρωτάτε πρώτα τα αφεντικά τους αν είναι πλήρως εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα. Θυμηθείτε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.
Ποτέ, μα ποτέ μη χρησιμοποιείτε φάρμακα και σχετικά γιατροσόφια για τη διάρροια της γάτας, χωρίς προηγουμένως να έχετε επικοινωνήσει με τον κτηνίατρό σας. Δεν είστε σε θέση να ξέρετε αν κάτι από όλα αυτά είναι τοξικό για εκείνη.
Γενικότερα όμως, η διάρροια δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσετε οι ίδιοι στο σπίτι σας. Είναι ένα καθήκον που βαρύνει τον κτηνίατρό σας, οπότε επικοινωνήστε άμεσα μαζί του.
Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία ή χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση, παρακαλούμε να μας το πείτε!