Αφόδευση γάτας: Όσα μας δείχνουν τα κόπρανα για την υγεία της

 Μπορείτε να μάθετε πολλά για την υγεία της γάτας σας από τα «κακάκια» της. Είτε έχετε μόλις υιοθετήσει το πρώτο σας γατάκι, είτε μοιράζεστε το σπίτι σας με γάτες για χρόνια, προσέξτε μερικά βασικά σημάδια όταν καθαρίζετε τη λεκάνη με την άμμο τους.

 Αφόδευση γάτας: Τι είναι φυσιολογικό;

 Οι περισσότερες γάτες κάνουν τα κακά τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Εάν είναι υγιείς, αυτά θα πρέπει:

 • Να έχουν βαθύ καφέ χρώμα
 • Να μην είναι πολύ σκληρά, μαλακά ή χυλώδη
 • Να μη μυρίζουν πολύ άσχημα, αν και μια ελαφριά δυσοσμία είναι φυσιολογική

 Διάρροια

 Η διάρροια δεν είναι ασυνήθιστη για τις γάτες και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους και η δική σας μπορεί να την εμφανίσει.

 Μερικές φορές, έρχεται και φεύγει γρήγορα. Άλλες φορές, μπορεί να διαρκέσει για μέρες, εβδομάδες ή μήνες, ενώ μπορεί να επανέρχεται σε τακτική βάση.

 Η διάρροια που διαρκεί από 24 έως 48 ώρες πιθανότατα δε θα προκαλέσει πρόβλημα, εκτός κι εάν έχετε μια μεγαλύτερη γάτα ή ένα μωρό γατάκι. Ωστόσο, αν διαρκέσει περισσότερο, η γάτα σας μπορεί να αφυδατωθεί και να κινδυνέψει από περαιτέρω προβλήματα.

 Μερικές κοινές αιτίες της διάρροιας στη γάτα περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στη διατροφή, τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Κολίτιδα
 • Σκουλήκια (εντερικά παράσιτα)
 • Παγκρεατική νόσος
 • Καρκίνος
 • Υπερθυρεοειδισμός

 Εάν η γάτα σας έχει διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να μάθετε την αιτία. Δράστε επειγόντως σε περίπτωση που η διάρροια είναι μαύρη, συνοδεύεται από αιμορραγία ή συνδυάζεται μαζί με πυρετό, έμετο, νωθρότητα ή απώλεια όρεξης.

 Η θεραπεία που θα χρειαστεί η γάτα σας εξαρτάται από το τι προκαλεί τη διάρροια.

 Μπορεί να χρειαστεί συνταγογραφούμενα φάρμακα ή μια ειδική δίαιτα, εάν το πρόβλημα οφείλεται σε τροφική αλλεργία, δυσανεξία, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) ή κολίτιδα. Ορισμένες γάτες, μπορεί επίσης να χρειαστούν ένα φάρμακο αποπαρασίτωσης ή προβιοτικά.

 Για να αποφύγετε τη διάρροια, μην της δίνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα ή γιαούρτι, γιατί πολλές γάτες δε μπορούν να τα αφομοιώσουν σωστά.

 Επίσης, εάν αλλάξετε τη μάρκα ή τον τύπο της τροφής που της δίνετε, φροντίστε να την εισάγετε σταδιακά στη διατροφή της, ανακατεύοντάς την με όλο και μικρότερες ποσότητες από τη παλιά, μέχρι να συνηθίσει μόνο στη καινούρια.

 Δυσκοιλιότητα

 Όταν μια γάτα έχει δυσκοιλιότητα, ζορίζεται πολύ όταν προσπαθεί να αφοδεύσει. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν αυτό συμβαίνει μόνο μερικές φορές. Σε περίπτωση όμως που συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

 Οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα για διάφορους λόγους, όπως:

 • Η υπερβολική περιποίηση, η οποία οδηγεί σε κατάποση επιπλέον τριχών στο πεπτικό σύστημα και στη δημιουργία τριχοβεζωαρίων (τριχόμπαλες)
 • Προβλήματα στους νεφρούς
 • Μεγάκολο – όταν το παχύ έντερο γίνεται πολύ μεγάλο και οι μεις του δε συμπιέζονται πια, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σκληρά, ξηρά κόπρανα στο εσωτερικό του
 • Εμπόδιο στο παχύ έντερο, όπως οστά
 • Δίαιτες που δεν περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες
 • Προβλήματα στο εσωτερικό του παχέος εντέρου, όπως όγκοι ή στενά σημεία
 • Προβλήματα ή πόνος στη σπονδυλική στήλη

 Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα της γάτας σας, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει να της δώσετε περισσότερες φυτικές ίνες, προσθέτοντας για παράδειγμα κονσέρβα κολοκύθας στο κανονικό της φαγητό.

 Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή της, προτιμώντας μία εύπεπτη τροφή που είναι πιο εύκολο να την αφομοιώσει. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ασκείται επαρκώς και ότι πίνει περισσότερο νερό, έτσι ώστε τα κόπρανα να μετακινούνται πιο εύκολα.

 Θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για τυχόν προβλήματα με την αφόδευση της γάτας σας. Σε κάθε περίπτωση, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:

Σύμπτωμα

Εμφάνιση

Συχνότητα

Πιθανές αιτίες

Δυσκοιλιότητα

Μικρά, σκληρά, ξερά κακά

Λιγότερο από μία φορά την ημέρα

Αφυδάτωση, Μεγάκολο, διατροφικά προβλήματα

Δυσκοιλιότητα

Μικρά, σκληρά, ξερά κακά που έχουν πολλές τρίχες

Λιγότερο από μία φορά την ημέρα

Τριχόμπαλες, υπερβολική περιποίηση

Δυσκοιλιότητα

Λεπτά κόπρανα σαν ταινία

Λιγότερο από μία φορά την ημέρα

Προβλήματα του παχέος εντέρου, όπως όγκοι

Διάρροια

Μαύρα, σαν πίσσα, ρευστά

Ποικίλει

Αιμορραγία στομάχου ή εντέρου. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο

Διάρροια

Με έντονα άσχημη μυρωδιά, κακά σαν πουτίγκα

2-3  φορές την ημέρα

Τροφικές δυσανεξίες, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Διάρροια

Κακά γεμάτα με βλέννα

Ποικίλει

Πολύ λίγες φυτικές ίνες, κολίτιδα

Διάρροια

Μπορεί να ποικίλλει, μερικές φορές μαλακά, αφρώδη, γλοιώδη κόπρανα με βλέννα και/ή αίμα

Ποικίλει

Παράσιτα

 Εν κατακλείδι, τα προϊόντα κένωσης δείχνουν πολλά για την κλινική εικόνα και την συνολική υγεία του οργανισμού της γάτας, οπότε δεν πρέπει να ξεχνάτε να ρίχνετε μια και δυο ματιές στο κουτί με την άμμο της, πάντα με προσοχή και φορώντας γάντια!

 Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε αλλαγή στη συχνότητα, την υφή και τη μυρωδιά τους, θα πρέπει να σας προβληματίσει, ώστε να διασφαλίσετε ότι η γούνινη φίλη σας δεν απειλείται από κάποια σοβαρή νόσο ή διαταραχή του πεπτικού της συστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *