Η αλήθεια είναι πως το να αποκρυπτογραφήσετε την συμπεριφορά της γάτας σας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο δύσκολο αν προσπαθείτε να προσδιορίσετε την κατάσταση της ψυχικής και συναισθηματικής της υγείας.
Για παράδειγμα, αν αναρωτιέστε γιατί η γάτα σας δαγκώνει, ένας από τους λόγους είναι ότι νιώθει άγχος ή σας προειδοποιεί έμμεσα να σταματήσετε οτιδήποτε κάνετε εκείνη την στιγμή, γιατί πολύ απλά την ενοχλεί.
Κι αν η γατούλα σας έχει πράγματι άγχος, τότε αυτό που οφείλεται ακριβώς; Οι ειδικοί απαντούν!
Τι ακριβώς είναι το άγχος στις γάτες;
Οι επιστήμονες τονίζουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος αυτού. Συγκεκριμένα, πιστεύουν πως ένας παράγοντας που παρεξηγείται συχνά σχετικά με το άγχος στις γάτες – και στα ζώα γενικότερα – είναι το τι πραγματικά ορίζουμε ως άγχος.
Το άγχος, λοιπόν, είναι η αντίληψη ή η προσμονή, που σχετίζεται με μια αντιληπτή απειλή, ανεξάρτητα από το αν είναι υπαρκτή ή όχι.
Για να το πούμε και πιο απλά, είναι η έντονη ανησυχία για όλα εκείνα που θα μπορούσαν να συμβούν και να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχολογία τους σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Σκεφτείτε, για πάραδειγμα, το άγχος αποχωρισμού. Μια στρεσαρισμένη γάτα αρχίζει να νιώθει δυσμενή συναισθήματα, όταν λαμβάνει σήματα που δείχνουν ότι το αφεντικό της απομακρύνεται και ότι πρόκειται να μείνει μόνη στο σπίτι.
Επίσης, μπορεί η δική σας γατούλα να αρχίζει να αγχώνεται κάθε φορά που σας βλέπει να βγάζετε τη τσάντα μεταφοράς της από την ντουλάπα. Δεν ξέρει αν την πηγαίνετε στον κτηνίατρο, στο κομμωτήριο ή κάπου αλλού.
Τι προκαλεί άγχος στις γάτες;
Δυστυχώς, τα κατοικίδια αιλουροειδή μπορούν να αναπτύξουν αγχωτικά ή νευρικά συναισθήματα από οτιδήποτε συμβαίνει και διαταράσσει την καθημερινότητα ή τη ρουτίνα τους.
Ένα απρόσμενο ταξίδι, μια ξαφνική μετακόμιση, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου στο σπίτι, τα πυροτεχνήματα και οι δυνατοί ήχοι είναι μερικά από τα πιο κοινά ερεθίσματα που προκαλούν άγχος.
Βέβαια, υπάρχουν άλλοι τόσοι λόγοι, όπως είναι για παράδειγμα:
- Μία κληρονομική προδιάθεση στο άγχος.
- Έλλειψη κοινωνικοποίησης, ειδικά αν μιλάμε για αδέσποτη γατούλα.
- Ένα ιστορικό από κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως είναι οι συνεχείς μετακινήσεις.
- Προβλήματα με την γενικότερη κατάσταση της υγείας της.
- Αναπτυξιακά προβλήματα.
- Μια επανεμφανιζόμενη κατάσταση, όπως είναι η κατάθλιψη.
Από εκεί και πέρα, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν πως όσα γατάκια προσκολλώνται στα αφεντικά τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος αποχωρισμού.
Μάλιστα, μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα από ράτσες γάτας που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Τέτοιες είναι η γάτα Βιρμανίας, η Μέιν Κουν, Ράγκντολ και η γάτα Σιάμ.
Την ίδια στιγμή, ο παράγοντας της ηλικίας φαίνεται να είναι εξίσου καθοριστικός. Δρα καταλυτικά στην ενίσχυση του άγχους με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι ηλικιωμένες γατούλες χρειάζονται λίγη παραπάνω αγάπη και φροντίδα για να την παλέψουν με οποιαδήποτε αλλαγή που συμβαίνει στο περιβάλλον διαβίωσης τους.
Γατοϊστορίες: Γιατί η γάτα μου με δαγκώνει; Μάθε τα πάντα!
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους στις γάτες
Οι σχετικές ενδείξεις είναι πολλές και διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Μπορούμε όμως να συγκεντρώσουμε εδώ τις πιο κοινές:
- Γιατί κρύβεται η γάτα λίγο περισσότερο από όσο συνήθως;
- Τρέμει δίχως προφανή λόγο;
- Έχει αρχίσει να δαγκώνει τώρα τελευταία;
- Εμφανίζει αυξημένη αρτηριακή πίεση, θερμοκρασία σώματος και καρδιακούς παλμούς;
- Πάσχει από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως είναι η μειωμένη όρεξη και ο εμετός;
Με την σειρά τους, τα συμπτώματα αυτά συνήθως αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες νόσησης από άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του ουροποιητικού συστήματος.
Εάν, λοιπόν, θέλετε να μάθετε γιατί η γάτα είναι ανήσυχη και στρεσαρισμένη, τότε θα πρέπει να μάθετε να ερμηνεύετε σωστά την γενικότερη συμπεριφορά και τις συνήθειες της.
Πώς μπορώ να βοηθήσω τη γάτα μου;
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. Προετοιμαστείτε για μια μεγάλη συνάντηση, όπου θα σας θελήσει να πάρει ένα σύντομο ιστορικό της κατάστασης της.
Μην ξεχνάτε πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος εξαρτάται άμεσα από την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. Βοηθήστε τον, λοιπόν, όσο μπορείτε στον εντοπισμό του.
Ανάλογα με τη διάγνωση, ίσως χρειαστεί να τη βοηθήσετε να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος της.
Για να τα καταφέρετε, πρέπει να εμπιστευτείτε τον κτηνίατρο, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να επικοινωνήσετε και με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή. Όλοι μαζί θα βρείτε δημιουργικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους της.
Η θεραπεία έκθεσης, ας πούμε, μπορεί να την ανακουφίσει από το περιττό στρες που αισθάνεται κάθε φορά που καταλαβαίνει ότι θα επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.
Θυμηθείτε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το άγχος στις γάτες. Ξεκινήστε με το να βοηθήσετε τη στρεσαρισμένη γάτα σας να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς της. Περάστε σε σύντομες βόλτες με το αμάξι και ούτω καθεξής. Εννοείται πως θα χρειαστείτε πολλές λαχταριστές λιχουδιές!
Κι αν η στοχευμένη προσπάθειά σας να βελτιώσετε τη διαχείριση του άγχους της αποτύχει, μην σκάτε.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής, το πλάνο θεραπείας είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αν το γατάκι σας:
- Αυτοτραυματίζεται, συστηματικά ή μη.
- Επηρεάζει αρνητικά άλλα ζωάκια μέσα στο σπίτι με την κατάσταση της.
- Έχει αρχίσει να επιτίθεται σε ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, μην πειραματίζεστε με την υγεία της γάτας σας και προς θεού, μην της δώσετε οι ίδιοι φάρμακα, δίχως να έχετε συνεννοηθεί πρώτα με τον κτηνίατρο σας!
Πάνω από όλα να θυμάστε πως εκείνος ή εκείνη είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχός σας στον αγώνα για τη διασφάλιση της καλής σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας του αγαπημένου σας κατοικίδιου.
Θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνικές διαχείρισης του άγχους; Πείτε το μας κι έγινε!