Τουαλέτα γάτας: Όσα πρέπει να ξέρεις ως νέο «γατογονέας»!

 Πρέπει να πάρετε ανοιχτή ή κλειστή τουαλέτα γάτας; Βαθιά ή ρηχή; Θα της αρέσει η φυσική ή θα προτιμήσει τη κρυσταλλική άμμο για γάτες; Με άρωμα ή χωρίς; Μήπως τελικά η αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα είναι καλή ιδέα;

 Οι επιλογές είναι αμέτρητες και η φροντίδα της γάτας περιλαμβάνει να κάνετε την ιδανική επιλογή με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες της. Δείτε πώς θα διαλέξετε την καλύτερη τουαλέτα της γάτας σας και ποια άμμο να προτιμήσετε.

 Το πιο κοινό πρόβλημα συμπεριφοράς που αναφέρουν οι περισσότεροι γατογονείς είναι η συνήθεια της ψιψίνας να μη χρησιμοποιεί την τουαλέτα της, αλλά το χαλί ή άλλα δωμάτια του σπιτιού.

 Σε αυτήν την περίπτωση, η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι το κλειδί, προκειμένου η γατούλα να υπακούει στους κανόνες του σπιτιού και να μην έχει «ατυχήματα».

 Τι προτιμούν και τι χρειάζονται οι γάτες;

 Στη γάτα αρέσει εκ φύσεως να είναι τόσο η ίδια, όσο και η τουαλέτα της, καθαρή και φρεσκομυρωδάτη. Πέραν αυτού, όμως, θέλει να έχει αρκετό χώρο για να κυκλοφορεί άνετα και να μην νιώθει ασφυκτικά.

 Μελέτες έχουν καθορίσει ότι το ιδανικό μήκος του δοχείου της άμμου είναι 1,5 φορές το μήκος της γάτας.

 Συμβουλές για την επιλογή της σωστής άμμου και της κατάλληλης τουαλέτας

 Λάβετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές όταν αγοράζετε τουαλέτα γάτας:

  • Χρησιμοποιήστε άμμο με μικρούς σβόλους, χωρίς άρωμα.
  • Προτιμήστε μια βαθιά τουαλέτα για να μπορεί να σκάβει εκεί μέσα με άνεση.
  • Διαλέξτε το κατάλληλο μέγεθος για να κινείται και να γυρίζει άνετα, χωρίς να ακουμπάει τις ακαθαρσίες της.
  • Τοποθετήστε τη τουαλέτα της σε ήσυχο μέρος, στο οποίο θα έχετε πρόσβαση όταν χρειάζεται.

 Ποιος τύπος τουαλέτας είναι καλύτερος;

 Οι περισσότερες γάτες προτιμούν μια ανοιχτή τουαλέτα, ωστόσο, και οι κλειστές έχουν το δικό τους φανατικό κοινό.

 Ακόμα και τα πλαστικά ή λαστιχένια κουτιά που έχετε στο σπίτι σας για να αποθηκεύετε πράγματα ή ρούχα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν τουαλέτα, αν έχουν το σωστό μέγεθος για τη γατούλα και κάποιο άνοιγμα για να μπαινοβγαίνει.

 Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα γατάκια και οι ηλικιωμένες ψιψίνες χρειάζονται μια τουαλέτα με χαμηλό άνοιγμα για να μπαινοβγαίνουν πιο εύκολα και με ψηλότερες πλευρές για να μην πέφτουν οι ακαθαρσίες τους στο πάτωμα.

 Πόσα δοχεία με άμμο πρέπει να έχω;

 Εάν ζείτε σε ένα μεγάλο σπίτι ή έχετε περισσότερες από μία γάτες, θα χρειαστείτε δύο με τρία δοχεία, ιδανικά τοποθετημένα σε διάφορες γωνίες του σπιτιού.

 Ο εμπειρικός κανόνας για να υπολογίσετε πόσα πρέπει να έχετε είναι 1 επιπλέον δοχείο για το σύνολο των γατιών. Για παράδειγμα, δύο γάτες χρειάζονται τρία δοχεία με άμμο.

 Τι είδους άμμος αρέσει στη γάτα μου;

 Δεν είστε σίγουροι ποια είναι η καλύτερη άμμος για τη γάτα σας; Βάλτε μερικά κουτιά δίπλα-δίπλα, το καθένα από τα οποία περιέχει έναν διαφορετικό τύπο άμμου. Μετά από λίγες μέρες, θα παρατηρήσετε ποιον τύπο χρησιμοποιεί περισσότερο για να τον αγοράσετε από το κατάστημα.

 Πόσο συχνά πρέπει να αδειάζετε και να καθαρίζετε τη τουαλέτα της γάτας σας;

 Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα και το ίδιο απαιτούν και από τη τουαλέτα τους. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την άμμο καθαρή και την υγεία της γάτας σας ακέραιη:

  • Καθημερινά: Μαζεύετε με το φτυάρι όλους τους σβόλους. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του κατοικιδίου σας, μπορεί να χρειαστεί να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του δυο με τρεις φορές τη μέρα.
  • 1 φορά την εβδομάδα: Αδειάζετε όλη την άμμο και τυχόν υπολείμματα στα σκουπίδια και ξαναγεμίζετε με καθαρή άμμο.
  • 1 φορά τον μήνα: Αδειάζετε την άμμο και πλένετε την τουαλέτα με ζεστό νερό και σαπούνι. Ξεπλένετε τις σαπουνάδες, τη σκουπίζετε καλά για να μην έχει νερά και τη ξαναγεμίζετε με καθαρή, φρέσκια άμμο. Αν η δική σας ψιψίνα είναι μανιακή με τη καθαριότητα, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό κάθε εβδομάδα.
  • 1 φορά τον χρόνο: Ανάλογα με τις ιδιοτροπίες της γάτας, μπορεί να της αγοράζετε μια καινούρια τουαλέτα κάθε χρόνο.

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας στις γάτες

 Οι περισσότερες γάτες χρησιμοποιούν εκ φύσεως την άμμο τους για να πηγαίνουν τουαλέτα και να μένουν όλα καθαρά και φρεσκομυρωδάτα.

 Όπως και να’ χει, όμως, θα πρέπει να της μάθετε από τη πρώτη μέρα στο σπίτι να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της για να αποτρέψετε «ατυχήματα» στο μέλλον.

 Πηγαίνετε στο σημείο ή στο δωμάτιο που έχετε τοποθετήσει τη λεκάνη, κλείστε την πόρτα και μείνετε μαζί της, ενθαρρύνοντάς την να εξερευνήσει αυτή τη μικρή περιοχή.

 Αφού ερευνήσει το δωμάτιο, μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα και να της επιτρέψετε να εξερευνήσει περισσότερες περιοχές, πάντα υπό την επίβλεψή σας.

 Αν παρατηρήσετε ότι μυρίζει, χτυπάει ελαφρά τα πατουσάκια της, κάνει κύκλους ή ψάχνει για μια ιδιωτική περιοχή, οδηγήστε την ήρεμα στο δωμάτιο που έχετε βάλει τη λεκάνη της. Το πιο σημαντικό; Βεβαιωθείτε ότι η λεκάνη βρίσκεται σε ένα ήσυχο και εύκολα προσβάσιμο σημείο.

 Πότε πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας:

 Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας πηγαίνει συχνά στην άμμο, στέκεται ή κάθεται οκλαδόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, στέκεται με τα πίσω πόδια μέσα στη λεκάνη, παράγει πολύ λίγα ή καθόλου ούρα και φωνάζει/κλαίει, τότε μπορεί να πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας και χρειάζεται κτηνιατρική φροντίδα.

 Κάθε γάτα είναι διαφορετική, αλλά όλες θέλουν τον δικό τους καθαρό χώρο για να πηγαίνουν τουαλέτα και να νιώθουν σαν βασίλισσες στον «θρόνο» τους.

 Βέβαια, τα «ατυχήματα» δε λείπουν από κανένα γατόσπιτο, αλλά με υπομονή κα εκπαίδευση όλα διορθώνονται. Βρείτε μόνο την κατάλληλη τουαλέτα για τη ψιψίνα και αφήστε εκείνη να κάνει όλα τα υπόλοιπα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *