Τώρα πια οι γάτες ζουν περισσότερο από ποτέ. Με μερικές βελτιώσεις στην καθημερινή διατροφή και την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, μπορούν να ξεπεράσουν μέχρι και τα 15 με 20 χρόνια ζωής!
Βέβαια, το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το αν μένει η γάτα μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό.
Μία κατοικίδια γατούλα, βλέπετε, μπορεί να ζήσει για περίπου 12 με 18 χρόνια, ενώ η αρχαιότερη εκπρόσωπος των μικρών μας αιλουροειδών ήταν η Crème Puff, που έζησε για 38 ολόκληρα χρόνια!
Από την άλλη, υπάρχει και η αδέσποτη γάτα στο προσκήνιο. Τα αδέσποτα γατάκια ζουν λιγότερο γιατί έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με πάρα πολλούς κινδύνους, όπως είναι τα ατυχήματα στο δρόμο, οι κακοποιήσεις ή οι ασθένειες.
Το εν λόγω άρθρο απευθύνεται ειδικά σε όσους από εσάς θέλουν να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των αγαπημένων τους κατοικίδιων. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα το καταφέρετε!
Κρατήστε τη γάτα σας υγιή και ασφαλή
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά πράγματα, τα οποία μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βοηθήσετε την μαλλιαρή φιλενάδα σας να απολαύσει μια μακρά και ποιοτική ζωή, όπως ακριβώς της αξίζει δηλαδή.
Πρώτα απ’ όλα, οφείλετε να είστε παρατηρητικοί. Η θέση σας απαιτεί να προσέχετε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στην συμπεριφορά και τις συνήθειές της, ώστε να ξέρετε τι συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνετε πολύ εύκολα, βάζοντάς το στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ελέγχετε τη φυσική της κατάσταση ύστερα και από σχετική συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.
Επιπλέον, έχετε το νου σας για τυχόν αλλαγές σε ό,τι αφορά στο νεράκι που πίνει, την όρεξη και την αναπνοή της, την ποιότητα του τριχώματος, τις συνήθειές της στην τουαλέτα, αλλά και ό,τι κάνει η γάτα μέσα στο σπίτι.
Φροντίστε έτσι, ώστε να είστε συνεπείς απέναντι στις συναντήσεις με τον κτηνίατρό σας. Διατηρείτε αρχείο με όλα τα παραπάνω και ενημερώνετέ τον τακτικά για την κατάστασή της.
Μην παραλείπετε τα καθιερωμένα εμβόλια και τις εξετάσεις της. Θυμηθείτε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για ένα σωρό ασθένειες και προβλήματα υγείας του κατοικίδιου σας.
Από εκεί και πέρα, καλείστε να της παρέχετε ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και κατάλληλο περιβάλλον διαβίωσης.
Ενημερωθείτε για τις διατροφικές ανάγκες της, το πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα και φτιάξτε ένα πρόγραμμα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αποκλειστικά και μόνο για εκείνη και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της.
Κρατήστε το σωματικό βάρος της σε υγιή και φυσιολογικά επίπεδα. Για να τα καταφέρετε, θα χρειαστεί να παίζετε τακτικά μαζί της και να της δίνετε την ευκαιρία να εξασκεί τα έμφυτα κυνηγετικά της ταλέντα.
Γατοϊστορίες: Γάτα σε διαμέρισμα: Tips για την ιδανική συμβίωση
Τι συμβαίνει καθώς οι γάτες μεγαλώνουν σε ηλικία;
Καλώς ή κακώς, η γήρανση είναι ένα κομμάτι της ζωής, όπως όλα τα υπόλοιπα. Μάλιστα, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να την αποφύγει.
Η περίοδος αυτή ξεκινάει και συνεχίζει συνοδευόμενη από κάποια εμφανή σημάδια στην υγεία της γάτας, όπως είναι για παράδειγμα:
- Το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας είναι πολύ πιο αδύναμο και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
- Το δέρμα είναι πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό, λόγω μειωμένης ροής αίματος. Έτσι, η γούνινη φίλη σας είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις.
- Δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά με τον καλλωπισμό της. Η γατούλα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει το μπάνιο της και να μυρίζει άσχημα.
- Τα νύχια της μεγαλώνουν υπερβολικά. Πρέπει να τα κόβετε λίγο πιο συχνά τώρα πια.
- Δεν αποκλείεται να χάσει μέρος ή και ολόκληρη την ακοή της.
- Θα δείτε αλλαγές στα ματάκια της. Μια μικρή θολούρα είναι πιθανή, αλλά δεν μειώνει δραστικά την όρασή της.
- Αν εμφανίσει κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως είναι όσες σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε μπορεί να την χάσει ολοκληρωτικά και να μην βλέπει.
- Τα ορθοδοντικά προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Μάλιστα, δυσκολεύουν την κατανάλωση τροφής και η γατούλα σας μπορεί να αρχίσει να χάνει κιλάκια.
- Πολλές ασθένειες προκαλούν ανορεξία. Ακόμη κι αν είναι απόλυτα υγιής όμως, δεν αποκλείεται να μυρίζει λιγότερο έντονα την τροφή της και να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον της για αυτήν.
- Οι νεφροί της καλούνται ξαφνικά να δουλέψουν πιο εντατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή λειτουργία ή ανεπάρκεια.
- Ανατέλλει ο κίνδυνος της αρθρίτιδας. Δεν είναι απαραίτητο πως δεν θα μπορεί να περπατήσει καθόλου, αλλά ίσως το κάνει με μεγαλύτερη δυσκολία και κόπο πλέον.
- Προβλήματα με τις αρθρώσεις θα δυσκολέψουν παράλληλα και την προσπάθειά της να καθαρίζει την γούνα της. Δεν θα μπορεί να στέκεται όπως πριν.
- Ο υπερθυρεοειδισμός, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα και ο καρκίνος είναι μερικές μονάχα από τις περιπτώσεις που μαρτυρούν ότι η γάτα σας δεν είναι άτρωτη.
- Μάλλον γνωρίζετε ήδη πως οι άνθρωποι που γερνούν αρχίζουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν διαταραχές νόησης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις γάτες, που είναι σε θέση να χάσουν την αίσθηση προσανατολισμού και την μνήμη τους.
- Αλλαγές στην συμπεριφορά είναι εξίσου πιθανές. Η άλλοτε κοινωνική και παιχνιδιάρα γατούλα σας προτιμάει πλέον να ρεμβάζει μόνη της σε ένα απομονωμένο δωμάτιο μέσα στο σπίτι.
Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να αποτρέψει τη διαδικασία της γήρανσης. Είναι φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά και τα ζωάκια. Ωστόσο, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, οι εννέα ζωές της γάτας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, εφόσον ο κηδεμόνας της φροντίζει κατάλληλα γι’ αυτές.
Αν και εσείς έχετε να κάνετε με μια ηλικιωμένη γατούλα, βοηθήστε την. Παρέχετέ της μια όσο το δυνατόν πιο απολαυστική και ποιοτική ζωή μπορείτε, απαλλαγμένη από άγχος και στεναχώριες. Χαρείτε την συντροφιά της, γιατί μπορείτε να επιμηκύνετε τα χρόνια της, αλλά σαφέστατα δεν θα ζήσει και για πάντα.
Αν θέλετε περισσότερα tips για μια ομαλή συμβίωση με ηλικιωμένη γάτα, απλώς πείτε τό μας κι έγινε!