Πως να σταματήσω την γάτα μου να δαγκώνει;

 Οι γάτες μπορεί να χρειαστεί να επανεκπαιδευτούν για να αποβάλλουν συμπεριφορές που έμαθαν ως γατάκια. Υπάρχουν πολλά βασικά είδη συμπεριφορών που βασίζονται στην επιθετικότητά τους και μερικά από αυτά οφείλονται στους ιδιοκτήτες τους ή προκύπτουν από την αλληλεπίδραση μαζί τους.

 Το δάγκωμα και το ξύσιμο με τα νύχια είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής τους, αλλά αν δεν εκπαιδευτούν νωρίς, δεν θα καταλάβουν πότε και ποια είναι η σωστή χρήση των νυχιών και των δοντιών τους.

 Τα χέρια σας δεν είναι παιχνίδια

 Ένας από τους πρώτους κανόνες για τους γατογονείς είναι να μην μαθαίνουν στη ψιψίνα ότι τα χέρια τους είναι παιχνίδια. Πρόκειται για μία συμπεριφορά που πρέπει να διορθώνεται από τότε που είναι μωρά γατάκια.

 Ο λόγος είναι απλούστατος: Αν και δεν θα σας βλάψουν όταν είναι μικρά, μόλις αναπτυχθούν πλήρως θα πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με αυτόν τον τρόπο, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερα και πιο δυνατά σαγόνια και νύχια. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να ανακατευθύνετε αυτή τη παιχνιδιάρικη συμπεριφορά της γάτας σε άλλα αντικείμενα για να την εκπαιδεύσετε σωστά.

 Γιατί οι γάτες δαγκώνουν και γρατζουνάνε;

 Συνήθως μια γάτα δαγκώνει τη στιγμή που τη χαϊδεύουν επειδή δεν γίνεται αντιληπτή ή αγνοείται η γλώσσα του σώματός της που δείχνει ενόχληση. Ενώ ορισμένα αιλουροειδή λατρεύουν να τα χαϊδεύουν πολλές ώρες, υπάρχουν φορές που η ψιψίνα θέλει την ησυχία της και αν δεν καταλαβαίνετε με διαφορετικό τρόπο, μπορεί να βγάλει δόντια.

 Μια ενοχλημένη γάτα επικοινωνεί τα συναισθήματά της με ελαφρώς κλειστά μάτια και τραβηγμένα αφτιά προς τα πίσω. Αν περιμένετε το αναπόφευκτο χτύπημα της ουράς, τότε περιμένατε πάρα πολύ και μπορεί να ανταμειφθείτε με ένα δάγκωμα.

 Ο κανόνας εδώ είναι να παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας και να σταματήσετε ό,τι κάνετε για να αποτρέψετε την έξαρση επιθετικότητας.

 Μόλις μάθετε ποια ερεθίσματα προκαλούν εκνευρισμό στο κατοικίδιό σας, μπορείτε να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς τις αντιδράσεις σας. Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να ξέρετε τι απολαμβάνει και τι όχι και φυσικά, πως να τη σταματήσετε να δαγκώνει τα χέρια σας όταν αισθάνεται δυσφορία.

 Ο κίνδυνος μιας ξένης γάτας

 Το αιλουροειδές σας μπορεί να αναστατωθεί βλέποντας μια παράξενη γάτα μέσα από ένα παράθυρο, με αποτέλεσμα να αντιδράσει επιθετικά σε όποιον είναι κοντά της. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση ανακατευθυνόμενης επιθετικότητας και θα πρέπει να είστε δημιουργικοί για να διορθώσετε το πρόβλημα.

 Αρχικά, μετακινήστε τη ψιψίνα σε ένα σημείο όπου δεν έχει οπτική επαφή με τη ξένη γάτα. Στη συνέχεια, καθησυχάστε την και αφιερώστε επιπλέον χρόνο, χαϊδεύοντάς την προσεκτικά και παίζοντας μαζί της. Δώστε της επιπλέον λιχουδιές μόνο όταν είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει ήρεμα.

 Σε ακραίες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να τη βοηθήσει να αισθάνεται λιγότερο ανήσυχη. Εάν γνωρίζετε σε ποιον ανήκει η περιπλανώμενη γάτα, μπορείτε να ζητήσετε ευγενικά από τους γείτονές σας να μην την αφήνουν να περνάει έξω από το παράθυρό σας, για να περιορίσετε τα επιθετικά επεισόδια.

  Ιατρικοί λόγοι

 Όταν προκύπτουν νέα και ασυνήθιστα προβλήματα συμπεριφοράς με τη γάτα σας, συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού δαγκώματος και του γρατζουνίσματος, αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια μιας υποκείμενης ασθένειας.

 Από μη ανιχνευμένα τραύματα μέχρι μόλυνση από ακάρεα ή ψύλλους ή ορμονική ανισορροπία, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδεχομένως ταλαιπωρούν την υγεία της γούνινης φιλενάδας σας.

 Εάν μια – κατά τα άλλα – πειθήνια γάτα εκδηλώσει ξαφνική και ανεξήγητη επιθετικότητα απέναντί ​​σας, ειδικά όταν την περιποιείστε, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη για να δείτε τι συμβαίνει.

 Υπεραισθησία

 Η υπεραισθησία είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται σε εκρήξεις υπερβολικής και επαναλαμβανόμενης περιποίησης ή επιθετικής συμπεριφοράς ορισμένων γατιών. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ηλικία του ενός έτους και είναι διαδεδομένη στις γάτες Σιάμ, Βιρμανίας και Αβησσυνίας.

 Μεταξύ των συμπτωμάτων της υπεραισθησίας είναι η υπερβολική περιποίηση, η ανεξήγητη και ξαφνική επιθετικότητα και σε ακραίες περιπτώσεις, οι επιληπτικές κρίσεις.

 Αν και υπάρχει κάποια ένδειξη σχετικά με το τι την προκαλεί, ορισμένοι κτηνίατροι πιστεύουν ότι είναι μια νευρολογική κατάσταση, παρόμοια με τις κρίσεις πανικού στους ανθρώπους. Επίσης, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κρίσεις προκαλούνται από το άγχος και άλλοι τη συσχετίζουν με έναν τύπο διαταραχής επιληπτικών κρίσεων.

 Μια γάτα με ξαφνική επιθετική συμπεριφορά – όπως το δάγκωμα – που παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις, θα πρέπει να υποβληθεί σε νευρολογική εξέταση από έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.

 Για να αποτρέψετε ή να σταματήσετε τα επεισόδια υπεραισθησίας μόλις ξεκινήσουν, σκεπάστε το κατοικίδιό σας με μια πετσέτα ή κουβέρτα για να το συγκρατήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά του άγχους ή κατά των επιληπτικών κρίσεων για να περιορίσει τα συμπτώματα.

 Πώς να σταματήσω τη γάτα μου να δαγκώνει

 Μερικές φορές, αν μια γάτα έχει τη συνήθεια να δαγκώνει και να ξύνει, είναι δύσκολο να την εκπαιδεύσετε και να αναχαιτίσετε αυτή τη συμπεριφορά. Θα χρειαστεί υπομονή και χρόνο, ενώ συγχρόνως, πρέπει να της δείξετε ότι δεν θέλετε να είστε στόχος των επιθέσεών της, ακόμα κι αν το βλέπει ως παιχνίδι.

 Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποστασιοποιηθείτε από τις επιθέσεις της γάτας σας:

  • Κόψτε τα νύχια της. Το κόψιμο των νυχιών θα πρέπει να γίνεται τακτικά ούτως ή άλλως.
  • Πείτε όχι!. Οποιαδήποτε άλλη φράση που χρησιμοποιείτε όταν διορθώνετε το κατοικίδιό σας είνα θεμιτή. Μην φωνάζετε, αλλά πείτε την δυνατά και καθαρά. Προς στιγμήν, μπορεί να τη τρομάξετε, αλλά θα κερδίσετε τη προσοχή της. Σιγά σιγά απομακρύνετε το χέρι σας, γιατί αν το κάνετε γρήγορα θα το θεωρήσει ως παιχνίδι και θα το αρπάξει ξανά.
  • Πιάσε τη γάτα από το τρίχωμα. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου φοβάστε ότι η γάτα σας μπορεί να συνεχίσει να σας βλάπτει. Ουσιαστικά, μιμείστε την τιμωρία που δίνει μια μητέρα σε ένα ατίθασο γατάκι. Πιάστε την από το λαιμό και σηκώστε τη μετακινώντας την σε άλλη περιοχή του σπιτιού ή του δωματίου. Μόλις διορθωθεί, προσπαθήστε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά της.
  • Ανακατευθύνετε την προσοχή της. Το παιχνιδιάρικο δάγκωμα των χεριών ή των ποδιών συνήθως συμβαίνει απλώς και μόνο επειδή η γάτα σας βαριέται και ψάχνει για ένα νέο παιχνίδι. Παίξτε μαζί της ένα διαδραστικό παιχνίδι, ανακατευθύνοντας τη συμπεριφορά της σε κάτι πιο ανώδυνο για εσάς και πιο ευχάριστο για εκείνη.
  • Γνωρίστε τη γάτα σας. Ιδανικά, πρέπει να γνωρίζετε όλες τις αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη φυσική κατάσταση της μικρή σας φίλης. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να την εξετάζετε συχνά, ώστε να συνηθίσει το άγγισμά σας σε κάθε περιοχή του σώματός της, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Στη συνέχεια, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης επιθετικότητας.

 Τι να κάνω αν εξακολουθεί να με δαγκώνει

 Εάν ο παιχνιδιάρης μπόγος σας εξακολουθεί να σας δαγκώνει, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο. Πιθανότατα θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το είδος της συμπεριφοράς, τις συνθήκες, το περιβάλλον του σπιτιού και την τεχνική που χρησιμοποιείτε για να διορθώσετε τις αντιδράσεις της.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητήσει μια αιματολογική εξέταση για να εντοπίσει την πιθανή ύπαρξη συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων που προκαλούν αυξημένη επιθετικότητα. Εάν δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της συμπεριφοράς, μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ή εκπαιδευτή.

 Οι γάτες χρησμοποιούν όλατα μέρη του σώματός τους για να επικοινήσουν και τα δόντια είναι ένα από αυτά. Φυσικά, μολονότι είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής της να δαγκώνει, αν το κάνει συχνά και με επιθετικό τρόπο, μπορεί να είναι άρρωστη ή απλώς ανυπάκουη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά πρέπει να αναχαιτιστεί νωρίς για να μη κάνει τα χέρια σας σουρωτήρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *