Συμπεριφορά γάτας: 5 περίεργες συμπεριφορές & η ερμηνεία τους!

 Η αλήθεια είναι πως οι μαλλιαρές φιλενάδες μας μπορεί να εμφανίζουν αρκετά περίεργη και αλλόκοτη συμπεριφορά καμιά φορά, σε σημείο που μας κάνει να ανησυχούμε.

 Αυτό αποτελεί μια κοινή πραγματικότητα για όλους τους γατογονείς και μάλλον ούτε εσείς αποτελείτε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

 Ενδεχομένως, βρίσκεστε εδώ επειδή απορείτε γιατί κρύβεται η γάτα σας ή επειδή ανησυχείτε μήπως η γάτα σας αλλάξει συμπεριφορά μετά τη στείρωση ή μόλις ενηλικιωθεί.

 Ακόμα, ίσως αναρωτιέστε τι συμβαίνει με μια φοβισμένη γάτα, ανεξάρτητα από το αν είναι αρσενική ή όχι, αδέσποτη ή μη.

 Πάρτε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα και πάμε να δούμε 5 περίεργες γατίσιες συμπεριφορές, μαζί με την ερμηνεία τους!

 1. «Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια»!

 Έχετε δει ποτέ παιδάκια να πλάθουν κουλουράκια με τα μικροσκοπικά χεράκια τους; Ε, κάπως έτσι κάνουν και οι γάτες με τα μικρούτσικα πατουσάκια τους.

 Για την ακρίβεια, πιέζουν διαδοχικά τα ποδαράκια τους με έναν απίστευτο ρυθμό κι όλο αυτό αποτελεί ένδειξη απόλυτης ευτυχίας.

 Βέβαια, δεν το κάνουν όλες οι γάτες. Όσες το κάνουν όμως, φαίνονται να προτιμούν μαλακά κουβερτάκια, μαξιλάρια, λούτρινα ζωάκια και, φυσικά, την αγκαλιά των αγαπημένων τους προσώπων.

 Την ίδια στιγμή, τα νεαρά γατάκια κάνουν απαλές μαλάξεις στην κοιλίτσα της μαμάς τους για να πιούν γαλατάκι. Είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας, που συνήθως σταματάει κατά την ενηλικίωση.

 Παρόλ’ αυτά, κάποια γατιά συνεχίζουν να το κάνουν σαν μια προσπάθεια να δείξουν στα αφεντικά τους ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένα με τη ζωή τους.

 Δεν αποκλείεται όμως το να θέλουν απλώς να δείξουν τη στοργή και την κτητικότητά τους πάνω σε ανθρώπους, αντικείμενα ή άλλα ζωάκια.

 Κι ενώ αυτές οι μαλάξεις συνήθως αποτελούν έναν από τους τρόπους που η γάτα δείχνει την αγάπη της, δεν αποκλείεται ορισμένες γατούλες να τις κάνουν για να ανακουφιστούν σε περίπτωση που αισθάνονται έντονο άγχος ή ανησυχία.

 Όποιος κι αν είναι ο λόγος, εάν έχετε κι εσείς μια ψιψίνα που σας κάνει ελαφριές μαλάξεις, τότε μάλλον προτιμάτε το χαλαρωτικό μασαζάκι της και την ενθαρρύνετε να το συνεχίσει!

 2. Ένας πισινός σαν ασανσέρ

 Κι εκεί που χαϊδεύετε αμέριμνοι τη γάτα της ή της χαρίζετε το καθιερωμένο της βούρτσισμα, ξαφνικά τη βλέπετε να ανασηκώνει ελαφρά τον πισινό της σαν να είναι ασανσέρ.

 Χαμηλώνει τα μπροστινά ποδαράκια της, σηκώνει τους γλουτούς της προς τα πάνω και σας δείχνει υπερήφανα την ουρά της, αφήνοντας τη να κυματίζει στον αέρα.

 Η συγκεκριμένη τακτική είναι ο τρόπος της να σας πει πως αυτό που κάνετε της αρέσει πάρα πολύ και θέλει οπωσδήποτε να συνεχίσετε!

 Κάποιες φορές μπορεί να παίρνει αυτήν τη στάση του σώματος, ενώ είναι στραμμένη με τον πισινό της προς το κεφάλι σας.

 Μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για εσάς, αλλά εκείνη σας χαιρετάει ευγενικά, όπως θα έκανε με άλλες φιλικές γατούλες. Είναι σχεδόν σα να σας αποδέχεται ως μέλος της αποικίας της.

 Στην προκειμένη περίπτωση, τα καλά νέα είναι πως δε χρειάζεται να μυρίσετε τον πισινό της, όπως θα έκανε μια άλλη γάτα! Μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να τη χαϊδεύετε εκεί που της αρέσει.

 3. Μα καλά, πώς χώρεσες;

 Το πασίγνωστο «If it fits, I sits» δεν είναι απλώς ένα διαδικτυακό μιμίδιο, αλλά μια πραγματικότητα για τις γατούλες.

 Πράγματι, οι μαλλιαρές φιλενάδες μας αρέσκονται στο να χώνονται και να κουλουριάζονται στα πιο στενά σημεία και γι’ αυτό τις βλέπουμε συχνά να μπαίνουν στο νιπτήρα, στα καλάθια, στις ντουλάπες και στα κουτιά κάθε είδους.

 Ίσως έχετε πάρει στη δική σας ένα αναπαυτικό κρεβάτι, αλλά τη βλέπετε καθημερινά να το αγνοεί για να χώνεται μέσα σε ένα χάρτινο κουτί. Μην την αποπαίρνετε! Εκεί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά!

  Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε τι σημαίνει όταν η γάτα σας κουλουριάζεται εκεί πέρα, θα πρέπει να προσέξετε όλη τη συμπεριφορά της.

 Ένας από τους λόγους σχετικά με το γιατί κρύβονται οι γάτες σε στενά μέρη οφείλεται στο ένδοξο παρελθόν των άγριων προγόνων τους. Εκείνοι είχαν την τάση να κρύβονται σε στενά ή ψηλά μέρη της άγριας φύσης για να παραμένουν ασφαλείς καθώς κυνηγούσαν.

 4. Ο μονόλογος του τρελού

 Όταν η τετράποδη φιλενάδα σας αράζει δίπλα στο παράθυρο και παρατηρεί τα πουλάκια, μπορεί να τη δείτε να πιάνει την κουβέντα μαζί τους καμιά φορά.

 Αυτή η χαρακτηριστική «φλυαρία» της είναι ένας ξεχωριστός, επαναλαμβανόμενος ήχος, που δημιουργείται από το συνδυασμό των χειλιών της που χτυπούν μεταξύ τους και τη δόνηση του κάτω σαγονιού.

 Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος ήχος να συνοδεύεται και από απαλούς ήχους που μοιάζουν με κελαηδίσματα.

 Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα συνδυασμό από κυνηγετικό ενθουσιασμό και εκδήλωση ανησυχίας για το γεγονός ότι δε μπορεί να φτάσει το πουλάκι που τόσο πολύ λαχταράει!

 Όπως κι αν έχει, αυτή η συμπεριφορά της γάτας είναι κάτι το εξαιρετικά διασκεδαστικό. Ξέρετε, από αυτά που θέλετε να βγάλετε βιντεάκι και να το μοιραστείτε στα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Παρόλ’ αυτά, μη ξεχνάτε πως κάποιες ράτσες γάτας, όπως για παράδειγμα, οι γάτες Σιάμ, είναι απλώς πιο επικοινωνιακές από άλλες, όπως για παράδειγμα η γάτα Μπούρμα. Επομένως, μπορεί απλώς να θέλουν να πιάσουν την κουβέντα.

 5. Ο φόβος και ο τρόμος των αγγουριών

 Ποιος θα μπορούσε ποτέ του να σκεφτεί πως ένα τόσο φαινομενικά άκακο λαχανικό, όπως είναι το αγγούρι, θα αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο για ένα σωρό γατάκια εκεί έξω – κι όμως!

 Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από βιντεάκια με ανυποψίαστες γάτες που περνούν μπροστά από αγγούρια και τρομοκρατούνται.

 Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο αντιδρούν έτσι σπασμωδικά βλέποντάς τα και μόνο;

 Ειδικοί επιστήμονες και μελετητές πάνω στη συμπεριφορά της γάτας μας εξηγούν πως στα μάτια των χαριτωμένων αιλουροειδών μας τα αγγούρια μοιάζουν με φίδια και όλοι γνωρίζουμε πόσο φοβούνται οι γάτες τα ερπετά.

 Από την άλλη, μπορεί να αντιδρούν ξαφνιασμένα και φοβικά απέναντι σε ένα αντικείμενο που εμφανίστηκε μπροστά τους από το πουθενά, όπως θα κάναμε κι εμείς οι άνθρωποι.

 Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την τρομοκρατία που ασκούν τα αγγούρια στις γάτες, δεν συνιστούμε σε καμία περίπτωση να τρομάζετε επίτηδες την αρσενική ή τη θηλυκή γατούλα σας απλώς και μόνο για να γελάσετε. Είναι κρίμα.

 Τώρα πια γνωρίζετε τι ισχύει με ορισμένες από τις πιο περίεργες – για μας – συμπεριφορές στις γάτες.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, λύνεται το μυστήριο με την αλλόκοτη γατίσια συμπεριφορά. Οι γλυκούλες προσπαθούν απλώς να επικοινωνήσουν μαζί σας, οπότε δώστε λίγη παραπάνω προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας και τους ήχους που παράγει. Να είστε βέβαιοι πως δε θα χάσετε!

 Υπάρχουν άλλες συμπεριφορές της γάτας σας που θεωρείτε περίεργες; Για πείτε μας, προκειμένου να τις αποκωδικοποιήσουμε και να κατανοήσουμε το πώς σκέφτονται οι μικρές μας διάνοιες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *